• Naši efekti su mjerljivi i zato reci DA Programu za 10

  „Narodna stranka Radom za boljitak u proteklom mandatu uradila je zaista puno. Naš dopredsjednik, dopremijer FBiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović uspio je provesti dio Boljitkovih politika. Desilo se znatno povećanje poticaja u poljoprivredi sa federalnog nivoa, mlijeko je po litru povećano sa 16 KF na 30 KF, poticaj za ovce i koze sa 15 KM po grlu na 40 KM, tov junadi sa 300 KM na 600 KM po grlu itd. Uvedene su mnoge proizvodnje u sistem poticanja koje do dolaska Boljitka u Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nisu bile prisutne.

  Pored ovoga, uvedeni su još mnogi noviteti, transparentnost pri raspodjeli sredstava i sistemski organizirana poljoprivreda, što su naši prvenstveni ciljevi i uslovi za brži pristup EU“, rekao je jučer na konferenciji za novinare Damir Čardžić, Boljitkov dopredsjednik iz reda ostalih i kandidat za Skupštinu Kantona Sarajevo, prilikom podsjećanja na efekte Boljitkovih politika u protekle četiri godine i predstavljanja Programa za 10 Narodne stranke Radom za boljitak.

  Komentirajući Boljitkove politike u Skupštini KS, dopredsjednik Čardžić, između ostalog, je podsjetio na Deklaraciju o ukidanju kantona u FBiH koja je naišla na opstrukciju od strane rukovodstva Skupštine KS.

  „Ukidanjem kantona, ova zemlja imala bi 10 premijera, 95 ministara, 295 poslanika i 58 delegata manje za Dom naroda FBiH. Skupština KS nije odgovorila, niti se na bilo koji način očitovala na legalno i legitimno dostavljenu deklaraciju. To je vrlo lako objasniti jer je na Budžetu KS oko 11 000 ljudi, što predstavlja određeno biračko tijelo pojedinim strankama.“

   

  Vedad Gačanović, Boljitkov voditelj ureda za odnose s javnošću, kandidat za Skupštinu KS i vijećnik u OV Hadžići, podsjetio je na efekte Boljitkovih politika na području ove općine:

  „Posljednja i usvojena informacija o stanju u poljoprivredi u Općinskom vijeću, a na području općine Hadžići, jasno kaže da su u 2009. godini građani ostvarili pravo na poticaje u iznosu od 725 570 KM, a u 2012. taj iznos je 2 083 425 KM. Upravo ove cifre govore da su Boljitkove politike na pravom putu, da smo bili dosljedni i da ćemo u svemu tome i dalje istrajavati.“