• Neka Skupština KS pokaže svoje pravo lice

    15.02.14. Damir CardziccDopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak iz reda ostalih, zastupnik u Skupštini KS i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Damir Čardžić, danas je javnosti predočio pojedinosti Deklaracije o izmjeni Ustava FBiH koju je uputio u zvaničnu procedure rukovodstvu Skupštine Kantona Sarajevo. Deklaracija je odraz nužde i zvanične akcije koju Boljitak zagovara i provodi skoro godinu dana na području cijele Federacije BiH a tiče se ukidanja kantona u Federaciji BiH.

    “Ukidanjem ovih institucija, ukinuli bi funkcije za 10 premijera, 95 ministara, 295 poslanika i 58 delegata i kompletnu njihovu administraciju, tajnice, sekretare, razne pomoćnike, savjetnike i sve ostale. Dio administracije i pozicije u kantonima kao što su one pozicije u policiji, sudstvu, obrazovanju, zdravstvu bi ostali na svojim poslovima s tim da bi bili na drugi način organizirani i imali bi mogućnost da imaju kvalitetnija primanja jer sada mnogo novaca iz kantona potroši administracija koja je generator korupcije i koja služi sama sebi a ne građanima Federacije.

    Izmjenom Ustava na ovakav način mi možemo dosegnuti do 500 miliona KM ušteda. Predviđeno je da sadašnje ovlasti. Podsjećam da se danas prema općinama svi nivoi vlasti odnose krajnje maćehinski a ponajviše kantoni. U općinama se ubiru svi prihodi, na teritorijama općina su sva ona bogatstva i svi resursi pomoću kojih se pune budžeti. Smatram da neka općina treba da je u stalnom procesu razvoja a ne u stalnom procesu u kojem joj se nepravedno otima. Pored ovoga, novi ustav bi osigurao i političku stabilnost što je veoma važno za buduće investicije. Ukoliko bi se usvojili navedeni prijedlozi, u naredne četiri godine bi stvorili uslove za otvaranje 200 000 novih radnih mjesta za naše građane.

    Smatram da se sadašnja zakonodavna vlast na nivou kantona mora očitovati o ovome jer sami građani to jasno i glasno zahtijevaju. Građani su kazali da ne žele kantone i vjerujem da svi oni koji sjede u zastupničkim klupama, pogotovo u klupama Skupštine Kantona Sarajevo, htino treba da daju svoj stav po ovom pitanju.

    Vjerujem da će ipak interesi građana preovladati i da će moje kolege u Skupštini imati sluha za ovo te da ćemo zajedno uskoro doći do onoga trenutka kada ćemo reći „kantoni kao karcinomi u ovoj zemlji, više ne postoje“. Očekujem razumijevanje od strane skupštinskog rukuvodstva, pogotovo što je ovo upućeno za narednu redovnu sjednicu Skupštine Kantona”, rekao je Čardžić15.02.14. Damir Cardzic press