• Političari su sramotno izdali građane

  25.04.14. Detalj sa sjednice Glavnog odbora Boljitka u Banja Luci”Prije dva dana u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH političari su sramotno izdali građane Federacije BiH. Političke stranke u FBiH pokazale su svoje pravo lice dokazujući kako im je interes njihovih fotelja i stranačkih kolega ispred interesa građana koji su im ukazali povjerenje. Nisu pokazali političku volju i nisu željeli izglasati izmjene Ustava za boljitak građana FBiH koji je Klub poslanika Boljitka u ovom domu predložio, a kojim se ukida deset kantona, predsjednik i potpredsjednici FBiH, kao i Dom naroda Parlamenta. Pokazali su da građanima Federacije ne žele riješiti katastrofalno socijalno i ekonomsko stanje u kojem su ih njihove loše politike i dovele. Izglasavanjem Boljitkovih amandmana uštedili bi na godišnjoj razini do 500 miliona KM i napravila bi se politička i ekonomska stabilnost u FBiH”, izjavio je danas u Banja Luci, Jerko Ivanković Lijanović, dopredsjednik Boljitka, dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH.

  Jerko Ivanković Lijanović, javnosti se obratio u povodu održane sjednice Glavnog odbora Narodne stranke Radom za boljitak na kojoj se govorilo i o trenutnom političkom stanju u Republici Srpskoj i eventualnim predizbornim koaliranjem Boljitka sa partnerima iz RS-a. On je dodao i to da političari iz FBiH često kritiziraju rad političara u RS-u, te da, iako ne opravdava sve kočnice koje politika RS-a pravi cjelokupnom napretku BiH, smatra da su i političari iz Federacije posljednjim činom i neizglasavanjem izmjena Ustava za boljitak građana FBiH pokazali da prvo ne žele urediti svoje dvorište i da nemaju pravo iznositi primjedbe na rad nekog drugog.

  „Boljitak će i dalje ustrajavati na svom prijedlogu i od građana FBiH tražiti da na predstojeće izbore izađu u što većem broju, kako bi zajedno mogli ukinuti neefikasnu i glomaznu administraciju u FBiH”, dodao je Jerko Ivanković Lijanović.

  ”Odlukom GO Boljitka u pregovorima smo s dvije koalicije u RS-u. Prvu okuplja SDS u sastavu sa PDP-om i NDP-om i drugu novoformiranu koaliciju koja se proteklih dana pojavila na političkoj sceni RS-a predvodi Demokratski narodni savez. Pregovori će se voditi i sa svim onim strankama koje su otvorene prema Boljitku koje budu prihvatile temeljne vrijednosti Boljitka zasnovane na ekonomskim, privrednim i socijalnim načelima. Naši strateški ciljevi su usmjereni na ono što se već unutar Federacije od strane Boljitka ponudilo, a to je ukidanje doprinosa na lične dohotke u realnom sektoru, kao i briga o poljoprivrednom napretku kao strateškoj grani BiH. Stranke iz RS-a koje budu prihvatile takve temeljne vrijednosti imati će prostora za pregovore oko koalicije s Boljitkom, a pozitivni signali i želje svakim danom nam pristižu”, izjavio je Siniša Kajmakovć, član Predsjedništva Boljitka i predsjednik Gradskog odbora Boljitka Bijeljina.

  Također, GO Boljitka donio je i Odluku o proširivanju Predsjedništva stranke s članovima iz reda srpskog naroda. Javnosti se danas nakon sjednice GO Narodne stranke Radom za boljitak obratio novi član Predsjedništva, Goran Vajkić.

  ”Šokantna činjenica koju vlast u BiH ne zanima jeste podatak da je Svjetska demografska organizacija iznijela podatak da će BiH u narednih 50 godina imati pad broja stanovnika do 800.000. To je dokaz da je vlast digla ruke od gradnje boljitka građana BiH i ambijenta koji će sve buduće generacije zadržati na rodnoj grudi. Zbog toga će Boljitak svojim planovima i ekonomskim programima poduzeti sve što je u njenoj moći da u narednom periodu poboljša ekonomsku i socijalnu sliku cijele BiH i da se u periodu od četiri godine u RS-u otvori 100.000 novih radnih mjesta. BiH je stupila u dužničku krizu i njome upravljaju njeni povjerioci a ne njeni političari koji su izabrani od strane građana da obavljaju svoju dužnost i brinu o njihovoj budućnosti.

   Nemogućnost BiH, a posebno RS-a da se održi na vlastitoj proizvodnji nas je dovela do raskrsnice gdje postoje samo dva puta, a to je reorganizacija između nas samih i upravljanje procesima spasa između entiteta i države“, naglasio je Vajkić.

  25.04.14. Detalj s odrzane press konferencije u Banja Luci