• Put ka procvatu Goražda je ukidanje kantona

    05.02.14. Detalj s pressice u Gorazdu”Kao vijećnik u OV Goražde prvi sam potpisao peticiju za ukidanje kantona i svojim primjerom pokazao, poznavajući raspoloženje građana u Goraždu koji smatraju također da su kantoni u FBiH suvišni, da je preveliki i neefikasan administrativni aparat koji se finansira preko leđa građana potrebno što hitnije ukinuti. BiH nažalost nije Švicarska ili neka druga močna i bogata država, kako bi mogli isfinansirati preveliki nerealni sektor u obliku neefikasne i trome administracije u FBiH. Ovo je previše za cijelu BiH, koja ima puno nezaposlenih i socijalno ugroženih. Ukidanjem kantona u FBiH i automatskim ukidanjem pozicija za 10 premijera, 95 ministara, 295 zastupnika i 58 delegata napravile bi se godišnje uštede do 500 miliona KM, te usmjeravanjem tolikog novca u realni sektor, obezbijedili bi nova radna mjesta i bolje ekonomske uslove za život naših građana. Kao vijećnik u stalnoj sam komunikaciji sa građanima Goražda. U posljednjem razgovoru koji sam obavio s svojim komšijom, vrijednim privrednikom, koji jedva preživljava zbog prevelikih poreza koje daje državi, kako kaže kantoni su rak koji izjeda ovo društvo i snažno podržava ideju za ukidanje kantona. On kao i mnogi drugi smatraju da kantoni previše koštaju Federaciju i cijelu BiH”, izjavio je sinoć (04.02.2014. godine) na press konferenciji Narodne stranke Radom za boljitak u Goraždu Rasim Ligata, Boljitkov vijećnik u OV Goražde. Ligata je dodao kako je s ostalim vijećnicima u OV Goražde podržao inicijativu za proglašenje općine Goražde gradom. ”To je jako bitan momenat za perspektivu ovog područja, jer usvajanjem ovakve inicijative na višim nivoima vlasti, BPK kao kanton bi bio suvišan. Goražde je prije rata bio centar regije, tada nije bilo kantona, a ljudi su puno bolje živjeli. Kantoni ovakvi kakvi jesu nam definitivno ne trebaju i skupo nas koštaju”.

    Jučer je u Goraždu otvoren novi Kantonalni ured Narodne stranke Radom za boljitak, u kojem su se sa građanima Goražda cijeli dan družili Boljitkovi čelnici KO Boljitka u BPK. Potpisivanjem peticije ”Slušaj srce reci DA ukidanju glomazne i neefikasne administracije i skupe Federacije” građani u Goraždu jasno su dali do znanja da BPK je nepotreban i da promjenama žele zajedno s Boljitkom ostvariti napredak i prosperitetniju budućnost.

    Svojim prisustvom, otvaranje novog Boljitkovog ureda i potpisivanje peticije kroz druženje s građanima uveličao je i Boljitkov predsjednik i zastupnik u ZD Parlamenta BiH, Mladen Ivanković Lijanović, kao i Boljitkov dopredsjednik iz reda ostalih i zastupnik u DN PFBiH Damir Čardžić. Predsjednik Boljitka na press konferenciji je iskoristio priliku i pozvao sve građane u BPK i Fedearciji da prepoznaju ubuduće politike koje istinski se bore za napredak cijelog društva: ”Ovim putem pozivam sve građane u FBiH da i u svojim mjestima podrže Boljitkov prijedlog za ukidanje kantona i daju svoj potpis za peticiju ”Slušaj srce reci DA ukidanju glomazne i neefikasne administracije i skupe Federacije”.

    Narodna stranka Radom za boljitak, nakon započetih akcija potpisivanja peticije ”Slušaj srce reci DA ukidanju glomazne i neefikasne administracije i skupe Federacije” u USK, TK, ZDK, KS, BPK svoj put ka promjenama i napretku nastavlja i u narednom periodu.

    05.02.14. Rasim Ligata