• Sjećanja na Markale opomena i podstrek

    05.02.14. Delegacija Boljitka na MarkalamaNedužne žrtve, razaranja, migracije i izolacije cijele Bosne i Hercegovine, rezultat su pogubnih politika iz minulog perioda. Obilježavanje stradanja građana Sarajeva na pijaci Markale, na današnji dan predstavljaju svjedočanstvo takvom odnosu prema samome sebi, odnosu prema prošlosti iz koje moramo naučiti da se vrijednosti međuetničke saradnje, vrijednosti poštivanja i njegovanja raznolikosti, moraju usavršavati i nadograđivati, a nikako satanizirati.

    Ovo je trenutak kada svi mi u Bosni i Hercegovini moramo jasno i glasno kazati da više nikada ne želimo ovakve krvoločne i pogubne politke oko sebe. Ovo je trenutak kada moramo okrenuti leđa svima onima koji na bilo koji način zagovaraju ili potiči konflikt, mržnju ili netrpeljivost. Ovo je trenutak kada Bosna i Hercegovina mora pokazati svoje pravo lice, lice koje oslikava pomirenje, lice koje oslikava suživot, lice koje ne dozvoljava diranje nezacijeljenih rana i lice koje uči na greškama iz prošlosti.

    Poštovani sugrađani, svi mi koji osjećamo Bosnu i Hercegovinu kao svoju zemlju, poštovani sugrađani i svi mi koji grad Sarajevo doživljavamo kao svoj glavni grad i svi mi koji živimo u ovome kantonu, neka nam svaki naredni 05. februar/veljača budu trenutak kada ćemo se sjećati i kada ćemo jačati svoju želju za gradnjom boljitka u BiH.

    U povodu 20. godišnjice masakra na Markalama delegacija Boljitka u kojoj su bili Vedad Gačanović, vijećnik u OV Hadžići, Sandin Arnautović, vijećnik u OV Ilidža i Enisa Nurković, predsjednica Mladih za boljitak KS danas su prisustvovali i komemorativnoj sjednici održanoj ovim povodom, te učenjem fatihe odali počast poginulim žrtvama na pijaci Markale.