• Skupštini TK upućena Deklaracija za ukidanje kantona

    08.04.14. Skupstini TK upucena Deklaracija za ukidanje kantona

    Klub Narodne stranke Radom za boljitak u Skupštini Tuzlanskog kantona skupštinskom rukovodstvu je jutros uputio Deklaraciju za ukidanje kantona koja se odnosi na izmjene Ustava FBiH.

    ”Trenutno stanje u kojem svi djelujemo u Federaciji BiH i u kantonima je neodrživo. Samo Tuzlanski kanton ima toliki deficit da je postao svrha samom sebi zbog troškova koje izdvaja na preglomaznu i neefikasnu administraciju.

    Očekujemo da će se na prvoj slijedećoj sjednici Skupštine TK Deklaracija naći na dnevnom redu i da će i ostale kolege zastupnici u interesu građana koji su nam ukazali svoje povjerenje i podržati prijedlog koji za cilj ima ukidanje kantona. Narodna stranka Radom za boljitak već više od godinu dana, nakon zaključka na sjednici Predsjedništva stranke koji se odnosio na upućivanje inicijative za ukidanje kantona provodi niz aktivnosti. Predloženom inicijativom osnovni cilj jeste funkcionalan aparat, jačanje općina i funkcionalna FBiH. Očekujemo da će ostali sudionici u političkom životu TK pokazati svoje pravo lice, da će na ovom primjeru jasno oslikati šta je to deklarativno zalaganje za boljitak građana TK, a šta istinsko zalaganje”, izjavio je danas u Tuzli Mersed Šerifović, dopredsjednik Boljitka iz reda bošnjačkog naroda i zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona. Deklaraciju prema Skupštini TK podržao je i predsjednik Boljitka i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Mladen Ivanković Lijanović.

    ”Stanje u cijeloj državi je postalo užasno za sve naše građane. Sama Federacija BiH na godišnjoj razini troši do 500 miliona KM na glomaznu, neefikasnu administraciju koju predvode 10 premijera, 95 ministara, 295 poslanika, 58 delegata i sva popratna administracija. Boljitak je prije više od godinu dana konstatovao da ovakav sistem se ne smije zadržati. Javnosti smo predložili naše rješenje, odnosno prijedlog za izmjene Ustava FBiH kojeg smo nazvali Prijedlog Ustava za boljitak građana FBiH. Peticijom ”Slušaj srce reci DA ukidanju glomazne i neefikasne administracije i skupe Federacije” u svim kantonima posredstvom Mladih za boljitak naišli smo na veliku podršku građana. Isključivo ovakvim izmjenama koji ukidanjem kantona možemo stvoriti ambijent za jačanje domaće proizvodnje, za nova radna mjesta, uslove za svjetliju budućnost mladih generacija.