• Slovenija obećala boljitak poljoprivredi i naknadu šteta

  04.06.2014. Detalj sa sastanka - Bijeljina‘’Mi smo se odlučno do sada borili za spašavanje ljudskih života, čišćenje, dezinfekciju i sanaciju na terenu. U narednom periodu nam slijedi odlučna borba za nadoknadu štete svim unesrećenim građanima koji su je pretrpjeli. Mi smo u Federaciji Programom poticaja za 2014. godinu predvidjeli stavku da svi oni koji su u prirodnoj nesreći izgubili poljoprivrednu proizvodnju će moći ostvariti poticaje, kao da su ostvarili tu proizvodnju i plasirali je na tržište. Nećemo im tražiti dokaz da je proizvod plasiran na tržištu, već dokaz da je proizvodnja uništena tokom poplava. Vlada FBiH priprema i Zakon o Fondu solidarnosti i nadamo se da ćemo prikupiti značajna sredstva kako bi mogli nadoknaditi štete koje se dešavaju.

  Današnja posjeta resornog ministra poljoprivrede iz jedne od zemalja EU, R Slovenije veoma je važna za BiH u ovom momentu jer je upravo Slovenija pokrenula i inicijativu za organizaciju donatorke konferencije u okviru EU od koje mi očekujemo jako puno s obzirom na činjenicu da iz domaćih sredstava nećemo imati mogućnosti u potpunosti nadoknaditi nanesene štete. Jako smo zahvalni ministru Židanu što je imao razumijevanja, našao vremena i došao na lice mjesta da se uvjeri u tešku situaciju u kojoj su se našli naši građani. Iskustvo će prenijeti direktno i ostalim ministrima poljoprivrede iz zemalja članica EU kako bi se i oni solidarisali i pomogli BiH u ovim teškim trenucima, kao i svim našim vrijednim proizvođačima. Proizvodnja hrane za BiH, posebno u ovom momentu je od velikog značaja. Do sada smo proizvodili samo 20% od ukupnih potreba stanovništva, a 80% uvozili i sada će taj postotak biti još veći ukoliko se proizvođačima što prije ne pomogne’’, izjavio je danas Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer, ministar poljoprovrede, vodoprivrede i šumarstva, te komandant Štaba civilne zaštite FBiH, u Velinom polju.

  Naime, dopremijer i ministar Ivanković Lijanović danas se nalazi u obilasku područja Semberije i Posavine koja su nastradala u proteklim katastrofalnim poplavama,  sa resornim ministrima iz Republike Slovenije Dejanom Židanom i ministrom iz Republike Srpske Stevom Mirjanićem.

  Resorni ministri jutros su se u Bijeljini sastali i sa načelnikom ove općine, Mićom Mićićem s kojim su razgovarali o realnom stanju u mjestima općine Bijeljina i problemima sa kojima su se susreli građani i poljoprivrednici ovog područja.

  ’Danas smo se uvjerili koliko je ljudima u Velinom selu i području općine Bijeljina teško poslije katasrofalnih poplava. Slovenija je također imala veliku katastofu s poplavama u prethodnom period i pretrpila je jako velike štete u iznosu od oko pola milijarde eura. U ovim momentima suosjećamo i sa Bosnom i Hercegovinom kao i sa ostalim zemljama regiona koje su doživjele kataklizmu’’, rekao je resorni ministar poljoprivrede i okoliša R Slovenije Dejan Židan. Danas je između ostalog razgovarano i o zaključku da će Slovenija u BiH da pošalje stručni operativni tim za vode od deset članova koji će da izvrše prognozu bitnu za dalja postupanja i načine sanacije šteta.

  Između ostalog Slovenija je EU predložila organizovanje donatorkse konferencije pod pokroviteljstvom Slovenije i Evropske komisije na kojoj će tema da bude i trenutno stanje poslije poplava u BiH. Ministar Židan je naveo kako Slovenija već čini sve napore u mnogim segmentima, posebno iz domena poljoprivrede da svojim iskustvom u što većoj mjeri i mogućnostima pomogne poljoprivrednicima i proizvodnji Bosne i Hercegovine.

  Posjeta je danas nastavljena obilakom poplavljenih područja opštine Orašje, kao i obilazak sela i mjesta koja su stradala u katastrofalnoj kataklizmi.04.06.2014. Obilazak - Bijeljina