• U RS-u nema razvojne strategije – vlast građane vodi u propast

    30.03.2014. Detalj sa sastanka”Republika Srpska je izložena ogromnoj nelojalnoj konkurenciji, jer kao entitet, a kakvo je stanje i u cijeloj državi, uopšte nemamo uređeno tržište. Zahvaljujući takvom stanju i stalnom prisustvu stranih lobija na našem tržištu, privreda i opstanak RS-a dovedeni su na rub propasti. Ako uzmemo u obzir i činjenicu da susjedne zemlje od naših proizvođača prilikom izvoza zahtijevaju ispunjavanje uslova kvalitete po evropskim standardima koje one pri uvozu svojih proizvoda u BiH ne ispunjavaju, jasno je da se RS i cijela BiH nalaze u nimalo ravnopravnom položaju u odnosu na okruženje. Privreda u RS-u zahvaljujući nemaru vlastodržaca u ovom entitetu postala je prezadužena i sumorna zbog čega svakim danom bez radih mjesta ostaju obespravljeni radnici”, rekao je danas na održanoj sjednici Regionalne organizacije Boljitka Gradiška, Boljitkov odbornik u Skupštini Opštine Gradiška, Branislav Mrakić.

    Boljitak je danas na sjednici u Gradišci analizirao konkretne mjere za razvoj privrede i poljoprivrede RS-a kojima je zaključila da ovaj entitet iz prezaduženosti i siromaštva može izaći jedino izgradnjom razvojne strategija za boljitak građana koja će biti usmjerena na stvaranje novih vrijednosti, otvaranja proizvodnih pogona, fabrika, većih poticaja za domaće privrednike, približavanju standardima EU, te zaštitom kvalitete domaćih proizvoda.

    Svojim prisustvom na sjednici RO Boljitka Gradiške rad Boljitkovaca upotpunio je i Boljitkov dopredsjednik, dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u FBiH, Jerko Ivanković Lijanović. Svojim iskustvima i voljom pomoć razvoju i ove regije, RS-a i cijele BiH doprinio je donošenju konkretnih zaključaka o daljim aktivnostima koje će Boljitak provoditi u narednom periodu u cilju iznalaženja konkretnih mjera za izlaz iz trenutne ekonomske i socijalne katastrofalne situacije za sve građane.

    ”Narodna stranka Radom za boljitak je jedina stranka u BiH koja je prisutna u oba entiteta i cijeloj BiH i koja ka boljitku i prosperitetnijoj BiH na putu ka EU može ponuditi obje cipele, desnu i lijevu. Naime, naši građani u BiH u oba entiteta često ispaštaju zbog neusaglašenosti politika onih koji ih vode i kojima su ukazali svoje povjerenje. Primjer je situacija u vezi slučaja predmeta ”Sejdić-Finci”, zbog čije neimplementacije BiH svakim danom gubi ogromna finansijska sredstva iz fondova EU i zbog čega BiH svakim danom sve dublje tone u propast i siromaštvo. Političke opcije iz RS-a nisu prisutne u FBiH i nemaju interesa za građane cijele BiH i oni uvijek koračaju lijevom cipelom, dok stranke iz FBiH nemaju interese u RS-u i koračaju samo desnom cipelom.

    Za sve odluke bitne za građane cijele BiH, usaglašeno i predloženo u RS-u, imat će podršku Boljitkovih predstavnika i u FBiH i obratno. Naši građani u cijeloj BiH tu činjenicu svakodnedvno prepoznaju i zbog toga će Boljitak, ukazanom podrškom na slijedećim izborima, kao jedina istinska višeetnička stranka u BiH, kao stranka svih naroda i nacija u BiH, svim građanima ponuditi obje cipele na putu ka naprednijoj, prosperitetnijoj i evropskoj BiH”, rekao je Jerko Ivanković Lijanović.