• Veći poticaji za proizvodnju hrane Livanjskom kantonu će donijeti nova radna mjesta

  29.06.14. Ministar Ivankovic Lijanovic na Farmi GlamocBoljitkov dopredsjednik, dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, Jerko Ivanković Lijanović u prisustvu resornog ministra poljoprivrede iz Livanjskog kantona Ilije Šljivića i zastupnika u Skupštini ovog kantona Ivice Matkovića jutros je posjetio Farmu ”Glamoč” u Glamoču tokom koje su se uvjerili u kapacitete i mogućnosti za proizvodnju hrane kojima Farma raspolaže. Farma ‘’Glamoč’’, jedan je od najvećih proizvođača mesa u BiH I posjeduje oko hiljadu tovnih bikova, te značajne površine obradivog zemljišta pretežno za silažni kukuruz i pšenicu, a sarađuje sa oko 40 kooperanata.

  ”Sa ministrom Šljivićem iz županijskog resornog Ministarstva, imali smo se priliku uvjeriti da područje od Tomislavgrada do Bihaća ima tako prostrane i prelijepe prirodne pašnjake na kojima bi se moglo proizvoditi dovoljno mesa za potrebe građana cijele BiH, a ne uvoziti 80% proizvoda sa stranog tržišta kao što je to sada slučaj. Ovako uređene farme, kao što je slučaj s Farmom ‘’Glamoć’’ i ozbiljni proizvođači imaju snažnu podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede I šumarstva jer smo mi uvijek opredjeljeni za proizvodnju dovoljno mesa koje će zadovoljiti potrebe stanovništva u BiH. Opredjeljeni smo na proizvodnju i u njoj zapošljavanje naših ljudi, iz naše BiH, a ne za opciju kojom se enorman novac dozvoljava da odlazi van BiH, čime se otvaraju radna mjesta građanima drugih zemalja. To što moramo uvoziti automobile, avione, kompjutere, telefone i druge proizvode za čiju proizvodnju tehnološki ne možemo tržišno konkurirati evropskim i svjetskim proizvođačima, ne znači da smijemo dopustiti da proizvodnju hrane, u čemu možemo biti lideri, posebno kada je u pitanju proizvodnja mesa, prepustimo na milost i nemilost uvoznih lobija. BiH se mora osposobiti da bude konkurentna i da proizvodi dovoljno hrane za vlastite potrebe, te da postane izvoznik a ne uvoznih hrane”, kazao je ministar Ivanković Lijanović.

  On je tokom posjete Farmi ‘’Glamoč’’, u razgovoru sa vlasnikom Farme, resornim ministrom Šljivićem I zastupnikom Matkovićem iz Livanjskog kantona naglasio da je jako bitno da zajedničkim snagama i radom osiguramo kvalitetnu i dovoljnu proizvodnju, jer je to put i za zasustavljanje šverca mesom prilikom uvoza.

  ”Također na taj način ne bi se dešavalo ni izbjegavanje bilo kakvih poreskih obveza kao šo je to bio slučaj proteklih godina za šta Uprava za indirektno oporezvanje sada vodi opsežnu istragu, a što je utvrdilo i Federalno ministasrtavo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sa svojim timovima. Otkriveno je da se dešavalo puno fiktivnog otkupa, tj. izdavali su se fiktivni otkupni blokovi i na taj način se pokušavalo nezakonito ostvariti poljoprivredni poticaj, što je Federalno ministarstvo spriječilo upravo kroz adekvatne kontrole”, rekao je Ivanković Lijanović i dodao da ove kontole su vrlo važne kako bi pokazali da se u BiH ne isplati kršiti zakon i izbjegavati plaćanje obveza već da se isplati pošteno proizvoditi, raditi i od svog rada živjeti.

   ”U protekloj godini Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH je napravilo preko šest hiljada kontrola, kako administrativnih tako i terenskih i time smo uspjeli spasili preko tri miliona KM od pokušaja zloupotreba uzimanjem poljoprivrednih poticaja bez zakonskog osnova, tj. temeljem fiktivnih otkupnih blokova. Zato želim istači da resorno Ministarstvo FBiH snažno podržava rad Uprave za indirektno oporezivanje u svim akcijama u kojima se bori protiv zloupotreba prilikom uvoza ili bilo koje vrste nepravilnosti kada je u pitanju promet poljoprivrednih proizvoda”, zaključio je Ivanković Lijanović.

  Ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Livanjskog kantona, Ilija Šljivić izrazio je zadovoljstvo što u kantonu u kojem je ministar ima proizvođača koji su sposobni odgovoriti i proizvoditi kvalitetnu hranu za domaće potrebe BiH.

  ”Jako sam zahvalan i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i ministru Jerki Ivankoviću Lijanoviću na svemu onome što je u aktuelnom mandatu uradio za poljoprivredu. Povećanje poticaja i podrška poljoprivrednim proizvođačima, koja svakako od strane Vlade FBiH mora biti i još veća, jako su pomogli boljitku proizvodnje u Livanjskom kantonu koje sa najvećim površinama u BiH ima enormne neiskorištene potencijle za proizvodnju hrane. Uvjeren sam da bi još većim izdvajanjima za poljoprivredu ovaj kanton bio konkurentan da proizvodi hranu, posebno meso i mlijeko, I to ne samo za potrebe građana BiH, već i za inostrano tržište, jer kvalitet i vrijedni poljoprivrednici koje posjeduje BiH ne smiju biti prepušteni sami sebi”, rekao je ministar Ilija Šljivić.

  29.06.14. Ministar Ilija Sljivic na Farmi Glamoc

  29.06.14. Farma Glamoc (2)29.06.14. Detalj u toku posjete Farmi Glamoc29.06.14. Farma Glamoc