• Haris Selimović: Korupcija u BiH do izražaja dolazi na dan izbora

  Otvorena tribina, simboličnog naziva “Mladi pitaju, političari odgovaraju” održana je u Zenici 18. jula i okupila je omladinske političke predstavnike, aktiviste organizacija civilnog društva, te ostale zainteresovane građane. Zenica je tako bila posljednji grad u kome je realizovana ovakva tribina, nakon devet održanih širom Bosne i Hercegovine, u onim gradovima gdje se realizuje projekat “Znanje IN, korupcija OUT”.

  S obzirom da se tribina održala u sklopu projekta koji za cilj ima osvijestiti mlade o prisutnosti korupcije i podstaći ih da budu aktivni nosioci promjena u borbi protiv iste, tema na koju je stavljen akcenat, bila je vezana za poziciju prevencije i borbu protiv korupcije u programu političkih partija, te ulogu mladih u suzbijanju korupcije kroz politički aktivizam.

  Ispred Narodne stranke Radom za boljitak javnoj tribini su prisustvovali i predstavnici Mladih za boljitak, kandidati na listi LDS ZA BOLJITAK za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona na Općim izborima 2018. Haris Selimović i Dragana Milković.

  Između ostalih prisutnima se obratio i Haris Selimović, koji smatra da korupcija, naročito do izražaja dolazi nastupanjem predizborne kampanje i tokom samih izbora.

  “Narodna stranka “Radom za boljitak” je 2005. godine, u parlamentarnu proceduru uputila izborni zakon o obaveznom glasanju, koji se odnosi na stimulaciju glasača, posebno mladih kako bi izašli na izbore, a za to bi dobili 100 KM i na taj način ne bi morali prodavati svoj glas za sitne pare. Na taj način bi se drastično povećala izlaznost na izborima, no ovaj prijedlog nije naišao na podršku ostalih relevantnih subjekata”, objašnjava Haris Selimović.

   

Comments are closed.