• Boljitak turizma u FBiH mora biti drugačije vođen

  Jerko-Ivankovic-Lijanovic-

  Ustavni sud FBiH odlučujući o zahtjevu dopremijera FBiH i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerke Ivankovića Lijanovića za utvrđivanje ustavnosti Zakona o turističkim zajednicama i promociju turizma u FBiH te Uredbe o članarinama u turističkim zajednicama, donio je presudu u korist argumentacije dopremijera i ministra Ivankovića Lijanovića, podnosioca zahtjeva.

  „To je zakon koji je donesen na neustavan način, zakon koji dugi niz godina svoje primjene nije dao adekvatane efekte u turizmu.

  Turističke zajednice su služile, čast izuzecima, da su zapravo bile svrha same sebi. Enormna sredstva koja su svi privredni subjekti izdvajali za turističe zajednice, isto tako nisu, zbog neustavnog zakonskog rješenja, dala zadovoljavajući efekt.

  Očekujem da će Federacija BiH, zajedno sa kantonima, doći što hitnije, do novog zakonskog rješenja koje će biti u funkciji razvoja turizma i organizacije turističkih zajednica i do njihovog financiranja i reguliranja na jedan daleko kvalitetniji način nego što je to bilo do sada“, izjavio je Jerko Ivanković Lijanović nakon današnjeg prispijeća presude u Kabinet dopremijera.

   

  ustavni sud