• Boljitkova čestitka povodom nastupajuće Hanuke

  Narodna stranka Radom za boljitak Jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini i svima koji večeras širom BiH dočekuju jedan od najvećih jevrejskih praznika, Hanuku, od srca  želi da naredne praznične dane provedu u zdravlju, sreći, ozračju običaja kao i vjere u boljitak, sa svojim najbližima.

  Bosna i Hercegovin, zemlja je koja ima sreću da u svojoj kulturi i društvu njeguje i poštuje vjerske raznolikosti i običaje, što nas sve zajedno, u ovom vremenu i na mjestu u kojem živimo treba činiti još jačim i bogatijim u gradnji zajedničkog boljitka.

  Ovim putem izražavamo nadu da će sve poteškoče i uskračena prava sa kojima se u BiH susreću nacionalne manjine, kao i Jevrejska zajednica u narednom periodu i do slijedeće Hanuke, biti što hitnije otklonjeni i da ćemo svi zajedno, narodi svih vjera i nacija, provedbom presude suda u Strazburu u slučaju ”Sejdić-Finci”, imati ista prava i u zajedništvu se ravnopravno boriti za boljitak svakog od nas.

  Upravo je Hanuka praznik koji predstavlja jedinstvo i jednakost među ljudima i šalje nam svima poruku da se trebamo držati zajedno. Hanuka je proslava jevrejskog nacionalnog preživljavanja i ponovne uspostave vjerskih sloboda kada se po paljenju svećica, svi članovi porodice, a često i pozvani gosti, okupljaju oko trpeze gde se uz jelo i igranje igara proslavlja praznik.

  Jevrejima još jednom želimo od srca sve najbolje, kao i sretnu novu 2015. godinu.

  Hag Hanuka Sameah!!!