• Jerko I. Lijanović: ”Pozivam ministra Dedića, ministricu Milićević i premijera Novalića da poljoprivrednim proizvođačima vrate otete poticaje”

    Tokom posjete Unsko-sanskom kantonu Jerko Ivanković Lijanović kandidat za člana Presjedništva na Općim izborima 2018. godine i ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva u mandatu 2011.-2015. nije zaboravio obići ni vrijedne malinare s područja Krajine te im prezentirati Strategiju poljoprivrede koju izrađuje za period 2019.-2026. Na licu mjesta uvjerio se u veoma nezahvalan položaj i proizvodnje maline prouzrokovan nebrigom aktuelne vlasti o poljoprivrednim proizvođačima.

    ”Malina u Krajini kao i cijeloj BiH zasigurno ima komparativnu prednost upravo i zbog mogućnosti velikog učešća radne snage u njenoj proizvodnji. Upravo iz tih razloga neminovno je da proizvodnja maline mora imati snažnu podršku kroz poticaje od strane nadležnih vlasti. Nažalost, tokom svoje posjete poljoprivrednim proizvođačima uvjerio sam se u jako tešku i sada već alarmantnu situaciju svih proizvođača. Kada je riječ o malinama naši vrijedni malinari strahuju i u panici su i zbog činjenice da su sve hladnjače već pune od berbe maline iz prošle godine.

    Ovakvu situaciju mora što hitnije riješiti aktuelni ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva FBiH i ovim putem ga na molbu i uz podršku svih proizvođača s USK pozivam da hitno vrati ukinute poticaje za izvoz maline koje sam ja uveo tokom svog ministarskog mandata, a koji bi kako i sami proizvođači tvrde, osigurali prodaju skladištene maline i isplatu proizvođačima te tako osigurali da nova berba maline bude na zadovoljstvo i proizvođača i otkupljivača uspješna kako ne bi došlo do smanjenja otkupne cijene u odnosu na prethodnu godinu”, izjavio je Jerko Ivanković Lijanović koji je s poljoprivrednicima prethodnih dana razgovarao i o neredovnoj isplati poticaja što posebno zadaje muke svim proizvođačima:

    ”Također ovim putem javno pozivam i premijera i ministricu finansija u Vladi FBiH da u Zakonu o izvršenju proračuna isplatu poticaja uvrste i provode tako da se poticaji isplaćuju prije plaća državnim službenicima na principu kako sam to ja izborio u 2013. godini te da tako vrijednim proizvođačima omogućimo neomatanu proljetnu sjetvu”, zaključio je Jerko Ivanković Lijanović.

Comments are closed.