• Jerko I. Lijanović: ”Prijedlozi HDZ-a BiH i HNS-a su zastarjeli, neprovodivi i štetni za Hrvate”

    ”Prijedlozi HDZ-a BiH i HNS-a predloženi na posljednjoj održanoj sjednici su zastarjeli, neprovodivi i štetni najviše upravo za same Hrvate, a i sve druge koji žive u Bosni i Hercegovini. Etničke podjele u Europi su prevaziđene još prije 70 godina, a za BiH koja je dio Europe nikakve daljnje etničke podjele nisu prihvatljive.

    Izbor članova Predsjedništva BiH treba biti iz Parlamenta BiH, kao što je to primjer u Njemačkoj. Ako se u toj zemlji koja ima preko 50 miliona birača, predsjednik bira iz Parlamenta (Bundestaga) zašto to ne bi moglo biti u BiH koja ima tek nešto više od tri miliona birača.

    Što se tiče Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, treba ga ukinuti zajedno sa kantonima i pozicijama predsjednika i dva potpredsjednika FBiH te tako napraviti uštede do 500 miliona KM koje ćemo uložiti u ekonomski razvoj FBiH na principima razvoja Zapadne Njemačke. Upravo zbog toga što se pokazalo da taj Dom naroda jedino zna povečavati svoja primanja o čemu smo svjedočili proteklih dana kada su bez problema izglasali povećanje prihoda za odvojen život. Dom jedino zna trošiti novac stanovnika zajedno s kantonima i njihovom glomaznom administracijom, a ne proizvoditi i stvarati nove vrijednosti, nova radna mjesta koja će zaustaviti naše mlade naraštaje da odlaze iz BiH i one koji su otišli vratiti nazad, da žive od svog rada na svojoj rodnoj grudi”, izjavio je kandidat za člana Predsjedništva na Općim izborima 2018. godine Jerko Ivanković Lijanović.

Comments are closed.